## tasmanian youth forum 2024







## What's happening at TYF 2024?

Time	Activity
	Doors Open
9:30	Welcome to the forum! Please check in, collect your lanyard and nametag, and find a table that matches your lanyard colour. There are a couple of activities around the room—feel free to check them out and get involved at any time!
	Forum Starts – Welcome and Introductions (20 mins)
10:00	Our friendly emcee Dylan Hesp will open the forum with a Celebration of Country delivered by Tasmanian Aboriginal Skye Cox (19) in <i>palawa kani</i> . Dylan will give a short presentation about housing and what you can expect from the day, sharing real-life experiences and perspectives from young Tasmanians.
	Icebreaker Activity (10 mins) – 3-2-1 Bridge
10:20	Let's break the ice and meet new people. In this activity, we encourage you to partner with someone new, share some things you already know and want to learn about housing, and what you would like to get out of the day.
	Activity One – Housing Privilege for Sale (30 mins)
10:30	What do you think makes housing suitable for young people? This creative game will encourage you to explore some common biases and privileges that help and hinder housing options for young people.
11:00	Morning Tea (20 mins)
11:20	Activity Two – The World Café (40 mins)
	What must we keep, change and create to make housing affordable, accessible and appropriate for young people? Grab some butcher paper, post-it notes and explore these questions:
	<ul> <li>Keep: What is working well? How does this help young people to access or keep a home?</li> </ul>
	<ul> <li>Change: What doesn't work well? Why is this a problem, and how does it impact young people?</li> </ul>
	<ul> <li>Create: What do we need to do to solve these issues? What can make this better? Is there something that you know about elsewhere that may help? Why would it work?</li> </ul>





12:00	Quick break & stretch (10 mins)
	Activity Three – Let's Find a Solution for Housing! (65 mins)
12:10	Dylan will share some existing programs, policies and initiatives that support young people with housing in Tasmania. Reflecting on the World Café activity and this new information, let's get creative and think about what is needed for all young people to access and keep a safe, appropriate and affordable home.  Choose an idea you would like to explore and prepare a group poster that shares your idea, how it can work and what issue it will solve! Topics are:  Youth Housing: social housing options for young people.  Young people in the rental market.  Moving out of home for the first time and living independently.  Liveable communities for young people.  Something else. This is for groups who want to solve a different housing-
	related issue that is important to them.
1:15	<u>Lunch</u>
1:45	Activity Four –Share your ideas! Presentations (30 mins)  Let's get moving in this dynamic round-robin poster presentation and networking session! Each group will nominate a spokesperson (or two) to present their innovative ideas for 5 minutes while the rest of the group rotates around the room. Hear what other groups have to say on housing, share your thoughts, and help build on their concept!
2:15	Final Reflection (15 mins)  Dylan Hesp will wrap up the day and encourage us to reflect on what we learnt and achieved.
2:30	Event End
2:45	Transport departs (South and North-West buses)



